Transformers: Dark of the Moon
Director: Michael Bay
Actors: Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley, Josh Duhamel, John Turturro, Tyrese Gibson, John Malkovich, Frances McDormand

Nu de Autobots de aarde tot twee keer toe hebben gered en de Decepticons voorgoed zijn uitgeschakeld, moet Sam Witwicky het normale leven weer oppakken. Gelukkig (voor ons) keert de actie snel terug als ze op de maan de overblijfselen vinden van een Autobot ruimteschip met aan boord een Sentinel. Optimus Prime brengt de Sentinel weer tot leven met grote gevolgen (ook gelukkig voor de kijker) dat zelfs de mensheid in gevaar brengt.

Hoewel de eerste sequel, Revenge of the Fallen, een groot financieel succes was, wist de film het eerste deel niet helemaal te overtreffen. Regisseur Michael Bay en LaBeouf waren vastberaden om met Dark of the Moon wel een goed vervolg te maken.
Dark of the Moon is dan ook serieuzer van toon, met een verhaal waarin veel op het spel staat en weinig ruimte is voor over-the-top personages. Shia LaBeouf geeft weer alles, maar speelt deze keer een te gespannen en gefrustreerde Witwicky. Megan Fox wordt vervangen door een andere schone, de nieuwkomer Rosie Huntington-Whiteley, die Sam's vriendin Carly speelt. De bijrollen zijn overigens noemenswaardig. Het is misschien bizar om John Malkovich en Coen Brothers' Frances McDormand in een Michael Bay film te zien, maar ze zorgen wel voor een aantal leuke momenten.

Dark of the Moon begint rustig, voor Bay begrippen, en bouwt het iets te langzaam op waardoor het even duurt om de kijker in het verhaal te slepen. Zodra Michael Bay de remmen losgooit krijgen we weer een zinderende finale van de master of mayhem himself, met veel robotgasms, oorverdovende explosies en een Chicago dat op het punt staat vernietigd te worden.

Waarschijnlijk ben ik een van de weinige filmrecensenten die de films van Michael Bay kan waarderen, ik hou nou eenmaal van mooie visuals en spektakel, daarom is het voor mij lastig om toe te geven dat Transformers: Dark of the Moon helaas niet op alle fronten voldoet aan mijn verwachtingen, behalve wat de actie betreft, want dat is weer Michael Bay zoals we hem kennen; luidruchtig, arrogant en een overvloed aan prachtig geschoten chaos.

Transformers: Dark of the Moon!

Written by Reggy
June 29, 2011


Transformers: Dark of the Moon
upi 2011