Captain America: The First Avenger
Director: Joe Johnston
Actors: Chris Evans, Hayley Atwell, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Stanley Tucci

Captain America: The First Avenger is een bijzondere superheldenfilm, wat eigenlijk meer richting het oorlogsgenre leunt. De superheld, gekleed in zijn red, white and blue suit, en schild met de Amerikaanse vlag, was een van de eerste Marvel superhelden die verscheen in de comics tijdens de tweede wereldoorlog.
De film speelt zich in dezelfde periode af met de perfect gecaste Chris Evans in de hoofdrol als Steve Rogers die door een experiment van de Amerikaanse regering wordt omgebouwd tot supersoldaat, genaamd Captain America. Stanley Tucci heeft een prachtige bijrol als Dr. Erskine, het brein achter het experiment. De rest van Captain America's team bestaat uit de mooie special agent Carter, goed gespeeld door Hayley Atwell. Tommy Lee Jones zorgt voor de droge komische oneliners als de doorgewinterde Colonel Chester Phillips. Onze superheld neemt het op tegen Red Skull, een geweldige rol van Hugo Weaving, die hetzelfde supersoldaatserum heeft gebruikt en met zijn leger uit is op, hoe kan het ook anders, world domination. Wat opvalt, is dat de acteerprestaties perfect op elkaar zijn afgestemd zonder door te slaan naar een over-the-top niveau, zoals dat vaak het geval is bij dit genre.

Joe Johnston heeft fantastisch werk geleverd. De regisseur, bekend van o.a. The Rocketeer, Jumanji en Jurassic Park III, werkt de personages eerst goed uit voordat hij tot het knalwerk overgaat. Captain America: The First Avenger voelt als een ander soort superheldenfilm maar heeft ook weer een traditionele benadering van het genre. De stijl, toon, tempo en opbouw van het verhaal is old school, zelfs de actiescènes zijn prachtig in beeld gebracht zonder de bekende (soms vervelende) shacky camera en fast editing techniek, waardoor Captain America een heerlijke 'ouderwetse' avonturenfilm is geworden.

Wonderful adventure, like back in the day!

Written by Reggy
June 28, 2011


Captain America
© upi 2011